Мештани мирног сремског села, Хртковаца, ових дана су активнији него иначе. Разговоре о предстојећој жетви, роду лубеница, диња и паприка, замениле су приче о гласинама да ће се на Ђурђевдан поново појавити „хртковачки орангутан“.

Легенда о хртковачком орангутану настала је пре, готово, три деценије. Баш на самом почетку рата који је разорио бившу државу. Орангутан је побегао из београдског зоолошког врта и дошао право у Хртковце. Дивљао неко време по селу, упадао људима у куће, јурио ћурке и кокошке, уништавао летину, а говорило се и да је успут наскочио једну кобилу. Мештани су га трпели неко време, чак су неке породице морале и да се иселе из овог мирног места. Међутим, када је враг однео шалу, реаговала је држава и организовала потеру за орангутаном. Орангутан је после много мука, перипетија и саботажа ухваћен, и враћен назад у  зоо врт.

То се све десило јако давно. Много ратова је прошло од тада и пуно воде је протекло Савом. Чак је и локални спортски херој, Мијаило Грушановић, престао у међувремену да се бави кошарком. На орангутана су сви заборавили и мештани су наставили да воде свој миран живот.

Но, орангутан се није смирио ни у зоолошком врту. Наставио је да прави пиздарије. Редовно је крао храну од других мајмуна, нападао туђе женке и чинио ситне пакости осталим станарима зоо врта. Руководство је чак размишљало и о могућности да орангутан буде успаван, међутим, друштва за заштиту ретких врста су већ постала утицајна и јака, тако да се од тога одустало.

Али, убрзо се догодило нешто што је руководство зоо врта видело као сламку спаса. Наиме, неки холандски зоо врт је тражио, за потребе самопромоције, орангутана истих габарита и карактеристика какав је био и овај београдски. Експресно је испоручен Холанђанима, и проблем је за извесно време био решен.

Холанђани су убрзо схватили да им је Београд увалио врућ кромпир, али, било је касно. Орангутан их је замајавао више од деценије, док нису успели да искористе неку рупу у закону и врате га назад у Београд. Кажу још, да се понашање мајмуна, пред крај боравка у холандском зоо врту, толико погоршало, да је у свакој прилици женама и деци показивао свој полни орган и гађао посетиоце сопственим изметом.

Захваљујући орангутану, Холандија сада у знак освете, дипломатски потплиће Србију где год је то могуће.

Елем, орангутан је већ неко време у Србији. Ових дана, пронео се глас да ће се вратити да заврши започето и то баш на Ђурђевдан у Хртковцима. Прича се да ће са њим, у обрачун са мештанима, кренути и чопор шимпанза.

Управа зоо врта тврди да нема потребе за паником и да је мајмуну забрањено напуштање кавеза и посета Хртковцима. Али, мајмун ко мајмун, тера по своме и упоран је у намери да уз помоћ  шимпанза, поново прави нереде по овом питомом месту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.