Mundijalska groznica zahvatila je skoro celu našu planetu. Najvažnija sporedna stvar na svetu doživljava svoj vrhunac u Rusiji. Naši orlovi sanjaju rusku bajku, zabeležili su pobedu u prvoj utakmici i sad umesto mirno da sačekaju utakmicu sa reprezentacijom Švajcarske tenzija iz dana u dan raste. Ko bi rekao da će biti zapaljive atmosfere pred duel ove dve selekcije. 

Ove dve zemlje nemaju tradicionalni rivalitet, niti jedna drugoj nešto duguje, niti smo u poslednjih decenija ratovali, čak ni mi ni oni nisu deo Evropske Unije, što bi se moglo svesti pod bratske države. No nekako atmosfera ni nalik činjeničnom stanju. Čak je i predsednik države Aleksandar Vučić pri poletanju orlova u rusko matično gnjezdo poželeo našim fudbalerima dobro zdravlje i da rasture Švajcarce, pri tom čak je i osvajanje šampionata i neverovatnih 10.000.000 (deset miliona) evra kao nagrada takvom podvigu ostala u drugom planu.

Stiče se utisak da je najbitnije rasturiti Švajcarce s 5:0 kao onomad Marko Đurić Albance za zelenim briselskim stolom. Nadam se samo da neće biti isti slučaj jer malog Marka pokradoše u samoj završnici, te je tako on slavio mesecima, neznajući da je doživeo istorijski poraz.

I dalje se postavlja pitanje šta je uzrok tenzijama pred jedan sasvim običan meč. A da za reprezentaciju Švajcarske koju s klupe predvodi Srbin igra nekoliko igrača poreklom iz Albanije i južne srpske pokrajne Kosova i Metohije. Pa šta je tu sporno, čak po prvi put u novijoj istoriji Albanci prate instrukcije Srbina i rade po njegovom diktatu i na terenu realizuju njegove zamisli. To je čak odlično s naše tačke gledišta. Eh, nestašni Šaćiri reprezentativac zemlje satova, čokolada, obukao je kopačke na kojima je oslikana zastava tzv države Kosova. Velika prašina se podigla oko ovih kopački, toliko da će verovatno svaki šut njima završiti nebu pod oblake, što odgovara opisu statusa Kosova.

Mediji bruje o opremi švajcarskih reprezentativaca, a srpska premijerka izjavljuje kako je Kosovo bilo srpsko, ne dajući objašnjenje za trenutni status ove autonomne pokrajne. Sad se postavlja pitanje nad pitanjima da li je Kosovo srce Srbije, Švajcarske, Albanije ili je samostalno i niko nema odgovor. Očigledno će breme kosovskog pitanja pasti na fudbalere. Ali nisu fudbaleri usamljeni, ukoliko Albanci, ovaj Švajcarci budu igrali prljavo, ako budu zadavali niske udarce i velike probleme našoj Srbiji predsednik države je poslao svog sina i autobus kriminalaca da uzvrate istom merom na tribinama mundijalskog stadiona. Neće dronovi preletati majku Rusiju dok korača noga srpskih huligana Putinovom zemljom.

Verujemo u fer, poštenu i zasluženu pobedu naših borbenih orlova na fudbalskom terenu i da će dosanjati svoju rusku bajku, a Kosovo će već nekako naši političari izgubiti. Sportski pozdrav ljubitelji fudbala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.