Србија је одувек боловала од болести зване „лоповлук“.

Србија, тачније, болује од лоповлука сваке врсте. Хронични лоповлук, акутни лоповлук, галопирајући лоповлук, тежак лоповлук, ситан лоповлук! Веома значајан је тзв. државни лоповлук! Он у приличној мери дефинише развој осталих подтипова болести! Постоји чак и легални лоповлук!

Неке од ових болести су неизлечиве, као што је државни лоповлук! Неки стручњаци га називају и “партијски лоповлук”. Какву год терапију да примените, ефекти ће бити минимални.

Грађанима, пак, државни лоповлук и не смета толико колико се на први поглед чини. Одавно су огуглали, а и не памте време кад државног лоповлука није било. Грађанима би чак можда било и необично кад би се тај облик болести искоренио. Јер, када живите од рођења са неком аномалијом, она за вас постаје нешто нормално.

Грађане, у ствари, највише погађа  оно што савремена медицина сврстава у ситне крађе, тј. ситан лоповлук. Ситне крађе су веома специфична врста болести. Сам назив “ситна крађа” нема никакве везе  са димензијама штете коју може да нанесе појединцу. Термин “ситна крађа” се у стручној литератури одомаћио пре свега зато што држава не хаје много за тај облик крађе.

Жртве ситног лоповлука су увек обични људи, грађани. Болест се углавном манифестује кроз крађе телевизора, кућних апарата, разноразног алата, беле технике, бицикала,  такорећи свега што може да се нађе у дворишту. Ту спадају и новчане крађе до 150 евра. Главна одлика ситних крађа је да на њих држава не обраћа пажњу. Сматра се да се ситне крађе тичу губитака мале вредности, те се не исплати мантати се око тога.

Још већи проблем лежи у томе што држава не дозвољава обичном свету да се сам одбрани од болести, већ је прописала неефикасне законе који чак иду на руку узрочницима болести тј. лоповима. А, трагедија је што би тај обичан свет могао веома лако да се одбрани од ситних крађа, а држава му не дозвољава.

Ако покушате сами да уништите заразу звану ситан лоповлук(испребијате лопова на мртво име), врло лако можете пасти у руке закона који је у таквим ситуацијама немилосрдан. У том случају оболели готово сигурно добија новчану глобу, а и затвор је готово известан. У таквим ситуацијама, држава ће вероватно, заштитити лопова, а не вас! Имате море случајева где су људи снимили лопове на делу, међутим, суд не уважава доказе забележене камером видео надзора!

Америка је рецимо дозволила својим грађанима да се самостално, како знају и умеју, боре са том болешћу. Грађанин може без санкција да уништи сваку лоповску клицу која му уђе у двориште или пређе кућни праг.

Хоћемо и ми такву дозволу од државе!

Државо, дозволи нам да се одбранимо од лопова и лоповлука сами! Бићемо веома ефикасни, а тебе ништа неће да кошта. Нећемо да такнемо буџет!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.