Александар Вучић је пре формирања владе Републике Србије констатовао да жели владу која ће да функционише као тим, која можда не мора да има Месија и Ћавија, него владу као Бајерн, који има изванредан тим, са одличним појединцима. Он је истакао да ће се трудити да направи најбољи тим и да Влада буде као један, додавши да ће настојати да се “избегне феудализација” министарстава, како је било до сад. Но, да ли се избегла феудализација министарстава? Ипак ту су нам добро позната лица за које места увек има у министарској фотељи. Да ли их препознајете? Чак се појавила гарнитура ротирајућих министара, који су стручни за више области. Тако нашу Владу, фудбалским речником чине универзалци попут Зоране Михајловић и Александра Антића. Позиција либера без размишљања припала је Александру Вулину, који је у могућности да покрива цео терен, постиже и голове и аутоголове, по потреби.

Иако је Владу по свом укусу могао да формира, да ли је Вучић изабрао стручан и квалитетан тим који заиста може да реформише Србију? Влада квалитетом не подсећа на Бајерн, више личи на скрпљен домаћи тим који планира да учествује у квалификацијама за неко елитно такмичење. Чак делује да нам и Владу састављају страни амбасадори, званичници и председници, а да се ми ту мало шта питамо, као што нам екипе састављају разноразни менаџери.

Вучић је истакао да ће нова влада одмах ићи у структуралне реформе – у промену већег броја закона: о стечају, приватизацији, закона о раду, о државним службеницима, осигурању, о планирању и изградњи, који подразумева издавање дозвола у неупоредиво бржем року него до сада. Одабрао је премијер тим који је добио задатак да оживи еконију, пољопривреду и индустрију Србије. Да ли ће овај састав који се пореди са саставом Бајерна успети у својој намери до краја мандата? У досадашњих шест месеци Влада под диригентском палицом Аце Вучића, успеала је да дозволи противницима да нас омаловажава и понижава на домаћем терену. Кулоарски извори кажу да од наредне године следи реконструкција тима. Круже кафанске приче да ће нови спонзор тима бити цитроен, уместо дугогодишњег Србија гаса. Ако су гласине тачне, заочекивати је да циклус наставимо несигурно, безидејно, меко, без навале, са спремним извињењима линије одбране за агресивност и атак противника.

С колико оптимизма можемо очекивати успешне реформе овог Вучићевог тима време ће показати…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.