ВИЧ (Врло Важна Чесница- енг. скр. VICH) je ритуална посластица која је у постпетооктобарској Србији заменила застарелу чесницу на божићним трпезама сваке српске проевропске власти. Просто речено, кад год се организује прослава Божића у згради Владе или Председништва, уместо некадашње чеснице ломи се ВИЧ. Чесницу ломе само обични људи у својим кућама.

За ВИЧ не постоји прецизно написан рецет, јер је прављење по рецепту асоцијација на тоталитаризам, диктатуру и недемократију. Пошто је Србија слободна држава за справљање ВИЧ-а су дозвољене импровизације, је су оне одраз демократије. Само је важно да ВИЧ буде што већег пречника и што веће дебљине да би се у њему могли сместити сви симболи који се траже након његовог ломљења. И важно је порекло намириница које се користе.

Пожељно је да брашно буде из робних резерви, али пошто се брашно из робних резерви сваке године покраде, већ током првих дана складиштења, може се узети од неког млинара- приватника жељног да се увуче у ду.е људима на власти да би му они по принципу повратне спреге наместили неки посао.

Вода је би требала бити из неке фабрике пијаће воде која је још увек није продата странцима, али пошто такве нема, онда се узима из било које. Кажу да се у задње две, три године уместо воде за ВИЧ користи Кока Кола, јер од ње ВИЧ много лепо нарасте и буде изузетно укусан.

Квасац би по савременом предању требао бити из ЕУ, јер, кад се квасац стави у ВИЧ, он креће да расте и да се шири по (огромној и дубокој) тепсији у којој се пече и та појава симболизује проширење ЕУ. Коришћење квасца пореклом из неке источне велесиле би био богохулан чин, јер би симболизовао руски или кинески империјализам и била би гре’ота да наша власт једе такав ВИЧ.

Со није препоручени састојак ВИЧ-а, јер живимо у веку у коме су кардиоваскуларне болести доживеле експанзију, па употребу соли требамо свести на минимум.

Кад све то смеша, смути и разлије по (огромној и дубокој) тепсији у ВИЧ се убацују свакојаки симболи. Занимљиво је да свака Влада, зависно од тога, ко је чини, убацује шта јој се ћефне.

Ево једног примера:

Комад дрвета одсечен од улазних врата зграде Владе, један цреп са крова зграде Владе, циглу, кованицу од једног евра, кованицу од једног долара, мобилни телефон, лисице, празну конзерву паштете, празан тетрапак од млека, лист чистог тоалет папира, штитник за колена, фантомку, један примерак старих новина… и још штошта.

Тако спремљен ВИЧ са све утопљеним симболима ставља у врелу пећницу (пожељно је да то буде у Сартиду, јер они много лепо испеку, а и таман да им се не угаси и задња пећ, пре него што их поново неко купи) и пече се по жељи људи на власти.

Кад се ВИЧ испече, сачека се да се охлади, па се онда сервира људима на врху и они крену да га ломе и сазнају шта им је господ Бог наменио до наредног Божића.

Комад дрвета симболизује останак у Влади. Ко га наше не треба да стрепи од могуће реконструкције.

Цреп симболизује успешно уграђивање приликом набавке материјала и ангажовања извођача радова на пословима изградње или поправке нечега од државног интереса.

Цигла симболизује уплетеност у малверзације грађевинским земљиштем до наредног Божића.

Кованица евра симболизује примање мита од ЕУ да би се урадило нешто на штету државе и народа.

Кованица долара симболизује исто што и евро само што су платилац и налогодавац САД.

Ко пронађе мобилни телефон, тај ће по народном веровању бити прислушкиван од стране наше обавештајне службе, али се неће моћи утврдити ко га је прислушкивао.

Лисице су симбол хапшења. Занимљиво да од када се ломи ВИЧ никад нико није пронашао лисице у свом комаду.

Проналажење празне конзерве паштете је симбол умешаности у увоз залеђеног свињског меса из иностранства да би се уништила домаћа производња.

Празан тетрапак симболизује увоз млека у праху да би „натакли“ наше произвођаче сировог млека.

Верује се да ће ко пронађе лист тоалет папира до наредног Божића стећи купљену диплому магистра или доктора наука. Кад бисте само знали ко је до сада пронашао тоалет папир у свом комаду ВИЧ-а…

Каже народ, ко пронађе штитник за колена, тај ће често ићи на консултације у америчку, немачку или британску амбасаду, а можда и у Брисел на преговоре о приступању ЕУ.

Ко пронађе фантомку до наредног Божића ће бити оптуживан да се састаје са људима из подземља.

Ко пронађе новине, тај ће бити на мети таблоида: виђен пијан; виђен како се ваћари са неком певаљком; има ванбрачну децу, а крије…

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.