Рођен сам у СФРЈ (то је она држава, о којој су отпеване бројне „оде“). Деда ми је, свом малом унуку, приповедао, да је као младић отишао у партизане, како би дао свој допринос за слободу. Показивао ми је ордење, које је заслузио у рату. Очаран целом причом, у обданишту сам често причао о деди. Био сам поносан на њега…

 

Постах тинејџер. Држава је претрпела промене, те и партизани постадоше лоши момци. Четници тада беху популарни. Стидео сам се деде – бившег партизана.
Одрастао сам, а деда је уживао у пензији, која не беше мала. Ако се неко не сећа, да подсетим – учесници у НОБ-у су имали разне привилегије и додатке на пензије. Постало је свеједно, да ли је нечију прошлост обележила брада (масна од добре гибанице) или петокраке у шуми…остало је само оно – „како вам драго“.

Умро је деда. О покојнику све најлепше…а онда, чух неке приче. Мој деда, није ни био у рату. Није имао, ни петокраку, ни браду. Купио је ордење од партизана са алкохоличарским „стажом“. Уз помоћ подмитљивог судије и два плаћена сведока, добио је уверење о учешћу у НОБ-у, а наравно и пензију, коју је дуго користио.

Приче се испоставише тачним. Значи, мој деда је подмићивао и лагао, да би себи обезбедио лагодан живот. Да ли да га се стидим? Не! Мој деда је био претеча данашњег, српског друштва. ВИЗИОНАР! Поносим се њиме!

By prase dragisa

prase kao pase niko na njega ne obraca paznju ali...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.