Драга моја Ингрид,

немој страховати да си ми досадна са постављањем толиких питања. Драго ми је да се интересујеш за моју земљу, нашу културу, обичаје и менталитет. Искрено, некада ми буде тешко да ти дам одговоре на свако питање, јер је тешко једној швеђанки објаснити правила игре у мојој земљи и размишљање њених грађана. Али се, заиста трудим да ти дочарам слику своје земље. Опрости, ако сам био преопширан у претходној поруци када сам ти објашњавао шта је то корупција. Стварно ми је невероватно да ти не знаш шта је то, па сам се баш потрудио да ти објасним на конкретним примерима мога личног искуства. Нисам крив што их има много, а сваки је занимљив и био би грех да ти га не поменем и опишем. Иначе, код нас и деца знају да ти објасне тај појам. Живети у мојој земљи, а не знати шта је корупција, то је исто као живети на Алпима, а не знати шта је то скијање.

Што се тиче ове доделе награда „ Пали анђео“ о којој си читала у нашим новинама, могу ти рећи да и овде, код нас, многима није јасно зашто су ти људи награђени. Вероватно желе да копирају вашу Нобелову награду за мир, јер и ви је, некад, доделите некоме, а ни сами себи не умете да објасните зашто. Нарочито 2008. и 2009.

Ипак, ја мислим да су неки од ових људи имали дебеле заслуге за добијање таквог одличја: они су дали немерљив допринос развоју науке у мојој држави.

Претпостављам да су награђени због следећих ствари:

Патријарх ради на модернизацији Цркве, тако да не заостаје за католичком. За оно о чему смо са неверицом слушали да се дешава у католичкој цркви, полако сазнајемо да се дешава и код нас. Лепо је бити савремен.

Уз то, он је дао основ грани психологије која се бави проучавањем апеловања на принципијелне штрајкаче глађу. Довољна су била његова два-три јавна позива да се штрајкач нађе за пуним столом. Да није било њега један наш политикант би црк’о од глади. (Борио се за боље сутра, штрајком глађу, у једној приватној болници. Вероватно да није имао оверену здравствену књижицу, па кад, већ, плаћа болнички дан-‘ајд’ у приватни смештај. И, изгледа да су му давали неку јаку инфузију (можда за коње), тако да кад је изашао из болнице, уопште није личио на вишедневног штрајкача глађу). Само због Патријарховог апела је прекинуо штрајк.

Владика је на практичан начин показао како се невино оптужени људи могу ефикасно бранити на суду када је целокупна јавност против њих. За то је искористио судски процес који је се водио против њега. Пронашао је генијално решење: једном због обавеза не дођеш на суђење, други пут се разболиш, па не дођеш на суђење, трећи пут, једноставно, не дођеш на суђење… и све тако, док случај не застари. Многи адвокати почетници у мојој земљи држе његову слику у својим канцеларијама. Толики утицај је извршио на њих својим генијалним проналаском.

Министар је дао велики допринос заштити права животиња и развоју еколошке свести наших грађана. Иначе, ми важимо за страшно аљкав и штрокав народ. Код нас у земљи, људи носе новац у новчаницима који се праве од кожа јадних животиња. Ако су велике суме, носе их у најлонским кесама које загађују животну околину. Он је са још двојицом еколога, спровео грандиозни експеримент током којег је практично показао да се новац може носити и у коферима који нису израђени од животињких кожа или ПВЦ-а. Успели су да у један кофер упакују и понесу 100 000 евра. Његови сарадници су награђени за тај изузетни подвиг, а он није. Па је ред да се његово дело награди и отме од заборава.

За ове остале не знам, али ћу се распитати, па ћу ти јавити.

Молим те, да у наредној поруци, ти мени нешто објасниш: волео бих да ми напишеш какав је осећај кад ти послодавац плати прековремени рад. Ја то никад нисам доживео, па би ми било драго да сазнам нешто о томе.

Много те поздравља твој фејсбук пријатељ Љубомир!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.