Пратећи вести ових дана из нашег јужног суседства, тешко је остати равнодушан, а не бити злурад.

Наиме, наш јужни сусед у УН-у признат као БЈРМ, ових дана је у центру пажње због међунационалног сукоба сопствених грађана. По ко зна који пут.

Ако ћемо поштено, најмање ми треба да гледамо у суседно двориште јер и онако имамо масу сопствених проблема и незавршених послова, ипак…

Ако се сетимо како се у блиској прошлости док је Србија била у много тежем проблему, тај исти сусед држао хладно, на дистанци са мање-више симпатија према нашим грађанима албанске националности право је питање шта сада људи у Србији помисле када слушају вести о сукобима Албанца и самопроглашених „потомака Александра Македонског“.

Правдао је свој став наш јужни сусед изговором што у сопственој земљи има много више Албанаца него ли оних грађана који се изјашњавају као Срби па је то сврставње на анти-српску или ти албанску страну њихов државни интерес.

На то треба додати давање све неопходне логистике НАТО снагама у рату против несрећне Србије тада СРЈ, као и експресном пизнавању Косова, због опет државног интереса.

Ако мало боље погледамо положај људи у БЈРМ који се изјашњавају као Срби онда можемо видети сву искомлексираност самопроглашених потомака Александра Македонског и његовог коња Букефала.

Знамо сви да је Србима забрањена верска, национална, културна слобода, приступ својим верским објектима што у XXИ веку изгледа у најмању руку смешно. Такође се зна да је забрањено обележавати и говорити афирмативно о чињеници да је Краљевина Србија ослободила данашњу БЈРМ од Турске империје, а да не говоримо да не постоји ниједна улица, трг, школа која би носила име неког припадника из ослободилачке војске Краљевине Србије или неког њеног званичника из времена ослободилачких балканских ратова.

Ако би причали о прогону свештенства у БЈРМ лојалних Српској цркви, онда би имали бесконачну тему. Овако нека сада се баве проблемима који су више примерени XIX веку а ми можемо себи признати да и од нас има горих.

На ово треба дати најновију вест да је на амбасаду БЈРМ у Приштини бачен молтовљев коктел… не није скопско пиво. Ипак је коктел!

А Ми? Па коначно нас нема у неком балканском сукобу, што је вест за насловне стране свих медија, а нашем јужном суседу ћемо пожелети срећну и берићетну бербу са својим савезницима у сејању.

Од срца!

аутор: Мистер Но

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.