Царство небеско. Из службених просторија господа Бога се чује гласан дијалог. То Он и свети Петар полемишу.

-Петре, смири се, па ми лепо објасни шта предлажеш да учинимо да бисмо их довели у ред. Ако Американцима не могу да дођем реду, са овима ћу, бар лако: они нису склопили пакт са Сотоном, а и толико их има да су „шака јада“.

-Ти, Господе, знаш да те они вековима псују. И не само тебе, већ и твоју мајку и твога сина.

-Знам.

-Разбили су Свето тројство, пре неких, двадесет земаљских година! Од тада су се почели међусобно поздрављати са три растављена прста, супротно од онога како су се крстили вековима. А, знају да је то богохулно дело!

-Петре, све ја то знам. Међутим, не нервирам се много. Њих ће бела куга и асимилација брзо склонити са лица Земље. Како раде, тако ће и проћи. Мене много више брине, што имамо све више случајева палих анђела. И овде на небу је постало модерно бити лош и зао.

-Зато ја и предлажем реформу Царства небеског.

-Не постоји реформа која може спречити анђеле да се побуне против мене и постану ђаволи.

-Знам да не постоји, али ми морамо нешто смислити. Видите да је више ђавола, него анђела. Ти си, Господе, дошао у ситуацију да немо посматраш дешавања на Земљи, а да Сотона води главну реч.

-Имаш ли неки предлог, Петре?

-Немам предлог који би решио све проблеме, али би ублажио тренутно стање у Царству небеском.

-Да чујем?

-Да оне који Те псују одвојимо у један посебан део Чистилишта и Раја. Јер, они и на небу настављају са старим навикама. Сотона нека ради са њима у Паклу како хоће. Нека их држи заједно са осталима. Пакао је под његовом ингеренцијом.

-Да правимо гето у Рају и Чистилишту? Па, да нам се Сотона смеје?

-Морамо! Они су једини народ код којег се јавља нелогичност да његови појединци на Земљи заслуже Царство небеско и из Чистилишта дођу у Рај са најбољим препорукама, а онда, одједном, постану гори од оних који су током земаљског живота заслужили муке Пакленог огња.

-Превртљиви су?

-Веома!

-Не могу да верујем! Одувек је било да ко живи поштено на Земљи и тако умре, такав заувек остане и на небу. Свака добра душа у моме царству остаје непромењена.

-Са њима то није случај. Да зло буде још горе, они који се промене у Рају, почну да делују лоше и на анђеле. Данас сам сазнао да под њиховим утицајем, једна група анђела у Рају намерава да формира политичку партију, која би се борила против Твога апсолутизма. Тврде да си тиранин и да ниси изабран, већ самопроглашен. Залажу се за повратак политеизма као уређења неба, јер је демократскији.

-Демократскији!?

-Да. Онима који Те псују демократија је главни изговор за све нечасне радње.

-Као Американцима?

-Као Американцима!-потврди свети Петар.

-Анђели преузимају њихову тактику. Борбу за демократију користе као изговор да те склоне са небеског престола.

-Од када сам створио свет тако нешто нисам чуо: да анђели праве политичке партије!

-Много си заузет Американцима и Сотоном, па не обраћаш пажњу на ситнице. А, много ситница, направи гомилу проблема.

-То, тако, неће моћи! Зовите ми Михаила!

-Ево, стижем, Господе!

Иза леђа им је прилазио Арханђел Михаило држећи руком за оковратник једног анђела који је покајнички сагнуте главе вукао ноге и крила по облацима.

-А, ту си! Шта… Шта је урадио? Немој ми рећи да је и он заслужио прогон у Пакао?

-Јесте, Господе!

-О, не…

-Шта је учинио?- умеша се Петар.

-Реци им!- узвикну Арханђел и поче да дрмуса постиђеног анђела.

-Опрости ми, Творче, погрешио сам… – зацвиле анђео.

-Шта си урадио!?- узвикну Бог.

-Прекуцавао сам линију живота, а за узврат сам примао мито…

-Шта си радио? Михаило, шта овај прича?

-Прекуцавао је линију живота и тако смртницима продужаво живот у односу на судбину коју сте им Ти одредио, Господе.

-Како ти то дође на памет, несрећниче?- упита Бог постиђеног анђела.

-Чуо сам од оних који Те псују да се на Земљи ради прекуцавање броја шасија моторних возила да би се сакрила права истина о пореклу и власништву над возилом. Причали су да се за то добија велика надокнада.

-А, какву си ти надокнаду добијао за то?

-Литар ракије, бокс цигарета и педесет евра-одговори Арханђел Михаило, уместо анђела-прекршиоца.

-Одакле им то да му дају?-изненади се Бог.

-Кад умру, трпају им у ковчеге све и свашта. То је прастари обичај, још из времена паганства. Пиће, цигаре и паре-најчешће. Они то злоупотребљавају и те посмртне дарове користе као средства за подмићивање.

-Страшно. А, шта ће теби ракија, цигаре и паре, кад је моје Царство нематеријалан свет? Овде материјална добра немају никакву вредност! Ваљда за толико знаш?- грмео је Бог на постиђеног анђела.

-Знам, Господе, знам! Дошао сам у искушење, јер сам од оних који Те псују чуо да не постоји лепши осећај, него кад нешто стекнеш незаслужено и то на лак и брз начин. Многи су се хвалили да су то много пута доживели. Било ми је нелогично да ја као анђео никада нисам доживео нешто слично, а они смртници-много пута. Хтео сам да осетим ту срећу. Због тога сам и почео да прекуцавам линије живота. Прекуцавао сам и прекуцавао и узимао материјална добра, а ниједном нисам осетио то о чему су ми они причали. И, таман сам помишљао да престанем, кад ме командант Михаило ухвати на делу и доведе ме пред Тебе.

-Видиш, Господе? Видиш да не претерујем?-јави се свети Петар

-Видим. И зато наређујем: Од овог тренутка у Чистилишту ће се формирати посебно пријемно и смештајно одељење за оне који ме псују. У тим одељењима ће управљати они сами, како знају и умеју. Ми им се нећемо мешати у управљање. Анђели неће имати никакав контакт са њима. Ако некога прогласе грешником, шаљите га право у Пакао-без накнадне провере. Ако неког прогласе чистом душом и упуте га у Рај, то се мора добро проверити.

-Паметно-рече Арханђел.

-Овластићемо их да онима које за које мисле да заслужују рајски живот, могу дати статус кандидата за Рај, а анђеоска комисија, коју ћеш, ти Петре, формирати и контролисати, даваће им дозволу да се настане у Рају. Све у циљу спречавања неправедних поступака.

-Биће сплеткарења и неправде у том њиховом делу Чистилишта, чим им дамо одрешене руке. Њима кад даш право да раде како им се хоће, они су у стању да и од Раја направе Пакао-рече свети Петар.

-Е, због тога сам и рекао да ће то бити издвојен део Чистилишта. Оградићу га олујним облацима. Нико им се неће мешати у организацију. Ако буду радили како треба-биће им добро. Ако раде лоше-тако ће им и бити-узврати Бог.

-Ако се буду организовали, као што су организовани на Земљи, тај њихов део Чистилишта ће бити гори од Пакла-стиснутих зуба проговори свети Петар.

-Они ће бити први народ коме дајем такву привилегију-да управљају једним делом мога Царства. И то по казни! Ако се буду добро владали, казна им може постати награда. Ако реше да направе Пакао за себе-нека им буде.

-И онако тврде за себе да су небески народ… Ето им прилике да се докажу-рече свети Петар, онако, више за себе.

-А, шта да радим са овим дезертером?-упита Арханђел. –Да зовем Луцифера да дође и преузме га?

-Милост, Творче!-преклињао је анђео.

-Не. По казни му додељујем специјалан задатак: он ће бити водич од Земље до њиховог Чистилишта онима који ме псују. Доводиће их и остављати пред улазом. Јасно?

-Јасно!-одговори анђео.

-Само ћеш њих спроводити. Пошто су те они и искварили, таман ћеш добро послужити за ту дужност. Због тога што си се угледао на њих, за њих ћеш и бити задужен. Доказао си да не заслужујеш боље. А, тако ћу, уједно, умањити могућност да се још неки анђели заведу њиховим причама.

-Хвала, Господе, хвала!-захваљивао је анђео-прекуцач.

-Да ли сам био јасан?-упита Бог сву тројицу.

-Јеси, Господе!-узвратише сва тројица.

-Онда: учините како сам рекао!

Поклонише му се и без речи одоше на извршење најновије божје заповести.

НАСТАВИЋЕ СЕ

аутор: Задружни коњ

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.