Министар просвете господин Срђан Вербић, би по звању требало да представља запослене у просвети и стара се о унапређењу образовања. Очигледно господину Вербићу ово нису предочили приликом устоличења у министарску фотељу, те он упорно изиграва ПР-а Владе Србије и објашњава премијерове мисли, подухвате и мере. Господине Вербићу, нисте постављени на местo министра просвете, како бисте писали и читали хвалоспеве на рачун Вучићеве владе, већ да се залажете за ефикасније и ефектније образовање и да не дозволите да наставник има мању плату од курира, возача или партијског чиновника с евентуалном средњом школом као што се види из наведеног:

 

Занимање Просечна зарада у динарима*
Курир (Дирекција за цивилно ваздухопловство) 60.000
Возач (Агенција за јонизујућа зрачења) 30.758,62
Намештеник (Агенција за борбу против корупције) 39.000
Члан државне комисије 35.000 (по заседању!)
Члан управног одбора у Агенцији за осигурање депозита 50.475
Возач у ГСП-у 39.000
Референт у Агенцији за реституцију (ССС) 46.200

 

Господин Вербић је на конференцији за новинаре изјавио једну велику лаж, не могу рећи неистину, јер она подразумева да несвесно не говорите истину, или преносите нечију лаж, што овом прилоком није био случај, а то је да учитељима, наставницима и професорима неће бити испуњен захтев за повећање плата због тренутне ситуације. Господине Вербићу радницима у просвети плате нису биле повећане још из 2008. године, што није случај  са радницима у другим државним институцијама и управама. Још једно обавештење за министра Вербића просветари траже да кад су већ били изузети из мера увећања плата од 2008. године до данас, остану изузети и из мера смањења плата које ступају од новембра текуће године и трају док нам не буде боље, а то је по речима премијера Вучића за две године, само је питање од које године почињу да течу те фамозне тешке транзиционе и реформске године које ће нас учинити јаким и богатим.

Господин Вербић истовремено тражи од просветара да причају о другим темама. Ево једна информација за јавност, у просвети су смањене плате свима, чак и онима који немају пун фонд часова. Тако имамо професоре којима су плате смањене, иако су и до сад примали 8.000 динара месечно. Оптимиста може рећи да су бар пензионери који имају примања испод 25.000 динара изузети из мера штедња Владе Републике Србије, док песимиста већ пише правила у надметању за контејнер. Ево неколико тема које можда буду занимљиве господину Вербићу да бар мало размисли о њима и да своју оцену. Ево једне теме за коју може затражити и саветовање с министром финансија господином Вујовићем, коме разговори с синдикатима просвете нису били занимљиви у досадашњим преговорима, те није желео ни да присуствује, јер је имао много забавније разговоре с представницима ММФ, директорима банака у иностранству, а тема гласи тренутно у јавном сектору имамо преко 800.000 запослених, од тога половина плату не прима на име и презиме, већ се новац уплаћује из буџета НН лицима, да ли су та НН лица неки нови или постојећи Мишковићи, Богићевићи, Карићи, или су то партијски војници, који треба да буду у свом окружењу „доктор“ Стефановић?! Или можда то сарадници господина Вујовића не знају?  Господине Вербићу и ваши професори су муку мучили с Вама, али су Вас ипак образовали. Докторат Вам нису дали пошто ипак при малим зарадама ми у државним школама и Универзитетима имамо принцип честитости, па сте докторат морали да потражите као и ваше колеге Стефановић, Шапић, Бечић, Мали, Николић на неким другим местима… Да ли нам се зато светите? Да ли мислите да ћете нас довођењем на руб егзистенције поколебати и одузети нам оно највредније честитост, достојанство и образ? Разочараћу Вас министре Вербићу нећете нам одузети личност и карактер. Ево теме и за госпођу Кори Удовички да се не осети усамљеном и незаинтересованом у Влади Србије. Госпођо Удовички зашто ви не обављате свој министарски посао у овој кризној ситуацији с платом испод просека као академски образован радник? Верујем да и у афричким земљама просветари, здравствени радници проналазе мотивацију да свој посао раде најбоље што могу иако служе Великим силама као заморци, иако им је стандард никакав, иако свој посао могу назвати волонтерским. Моје питање вама гласи докле ћемо мотивацију тражити само у нашим срцима, желимо да се посветимо и својој породици. Ми просветари имамо одговорност да од деце створимо младе таленте и будуће државнике, приватнике, докторе, правнике, професоре, занатлије, Ви госпођо Удовички, господине Вербићу и господине Вујовићу треба да нам омогућите услове и средства да остваримо своје задатке. Тема за све вас јесте да ли сте ви способни да радите свој посао честито или за све што радите морате питати премијера Вучића и бранити његове сулуде замисли како вас исти не би реконструисао?

One thought on “Нове теме за министра Вербића”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.