Ја сам један од срећника који живе у једној малој општини на рубу Шумадије.

Наша мала општина пуно води рачуна о својим грађанима! Веома је обзирна према нама и уопште нас не гњави којекаквим глупостима из свакодневног политичког живота. Обавештавају нас само о битним стварима! На пример кад се крпи неки сокак, кад се уводе корисни сервиси попут наплате паркинга, паук сервиса, наплате гаражних места итд. Такође, воле да нас изненаде и понеким концертом или фестивалом, поготово ако је изборна година! Свака им част! Зашто би се грађани оптерећивали глупостима и периферним стварима као што су кашњење плата, рупе на путевима или, не дај Боже, неплаћеним рачунима за школе и обданишта. Замислите да се јавности саопшти, на пример, да касне накнаде за новорођенчад! Какву корист јавност може да има од тога!? Само би се непотребно уносила паника! Такве информације би само нашкодиле грађанима и узбуркале, иначе, мирну и питому климу наше мале општине!

А, и има ко да брине о томе! Па, нису општинари направили те рачуне! Наши општински оци су познати по томе да редовно плаћају своје рачуне. Обиђите било који ресторан у нашој или суседним општинама и распитајте се да ли су наши општинари некоме остали дужни! Мој пријатељ, конобар Мита Цуплингер, чак каже да су веома широкогруди! Хоће и да часте! Додуше, кажу људи да су једном имали проблеме са неким набуситим кафеџијом. Наводно је тражио да му врате неке паре од претходних посета, па кад је било „стани пани“, закључао их је у собу и репетирао пиштољ. То су вероватно само гласине и наклапања које потура локална опозиција.

Наше градске власти посебну пажњу посвећују центру града. Како која власт дође, раскопа центар и гради нови. Ми смо вам једна од ретких општина у свету која може да се подичи тиме да уз нову градску власт добије и нови центар приде! А највећа корист од тога је што радове изводи једна те иста приватна фирма за нискоградњу, која је из наше општине, па на тај начин новац остаје у општини! Можда чак и у оквиру једне фамилије! Е, то су ствари које показују колико општина брине о нама. Зашто расипати градске ресурсе и дозволити да оду на страну?

Нашим градским оцима противници замерају још штошта.

Кажу на пример:

– Их, какав ми је то председник општине, избацили га из гимназије!?

Или:

– Е, изем ти заменика председника! Бивши конобар и силеџија!

Е, сад ми ви реците, какве то везе има? Шта има везе што је председник општине као средњошколац избачен из гимназије? Па, неће он као председник општине да одговара на питања из опште културе и да решава квадратне једначине? Кога брига за општу културу? Па, неће на квиз да иде! То је за ове са факултетом! Који ће њему факултет? Прошло је време кад су људи са високом школом нешто значили. Сад пролазе само способни и сналажљиви који се на време спријатеље са правим људима! Који на време и на прави начин процене у коју странку да се учлане! Који знају и када треба прећи у другу странку, ако је потребно. Такви су нам људи данас потребни! Сналажљиви!

Зар је битно што је његов заменик бивши конобар? Кажу – „стицао образовање из дневне штампе“! Јок, ‘оће књиге да чита!? Да се замара са Достојевским и Селинџером? Кој’ ће му то? Па, он да је читао књиге, никад не би постао заменик председника општине! Постао би занесењак и закерало које једино уме критикује власт и тражи кривце за сопствену несрећу! Овако лепо, упознаш људе, одрадиш неке шеме, наместе те на положај, па после, ако баш хоћеш, упишеш неки приватни факултет и ето образовања и звања за час посла.

Зли језици свашта говоре! Али, на срећу, нашу градску власт таква наклапања не брину много! Знају они да су најбољи и да је мало вероватно да ће неко бољи икада да се појави! Зато су смирени и спокојни. А и ми са њима.

Хвала Богу кад имамо такву општину!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.