Кажу да је „инат“ реч коју је немогуће превести на неки други језик! Вероватно остали народи и немају реч која на сличан начин описује то специфично стање духа и свести у неким одређеним тренуцима! Неки, опет, мисле да је „инат“ реч коју користимо ми, Срби, кад хоћемо да се курчимо пред странцима, а немамо никакав други аргумент. Често ни сами не умемо да објаснимо значење ове речи, па, је често дефинишемо као ситуацију када „нешто чинимо или не чинимо из пркоса према некоме или нечему“. Али, како објаснити реч „пркос“?? Било како било, сви знамо, или макар осећамо шта та мистериозна реч значи!

А, зашто вам све ово говорим! Због тога што сте синоћ, у полуфиналном мечу US Open-а, могли да видите „инат“ на делу! Могли сте да видите шта све може да се догоди из „ината“! Инат је нама углавном доносио више штете него користи, али то претходне ноћи није био случај. Наравно, мислим на меч између Нолета и Федерера! Е, сад… Не желим овим текстом да се увлачим Новаку! То препуштам политичарима и личностима са естраде! Имао бих чак понешто и да замерим Нолету. Његовом оцу и родбини поготово! Али, неоспорно је да је Ноле човек са лавовским срцем и сјајан момак! То нико не сме да оспори!

Него, да се вратим на тему!

„Инат“.

Инат се синоћ догодио пред прву Федерерову меч лопту! Оно пре тога, мислим на освојена два сета, са којима је Ноле стигао Федерера, није био инат! Већ лавовско срце! Инат се догодио, као што рекох, пред прву меч лопту коју је имао Рожер.

Вратите филм уназад! Сетите се! Федерер осваја поен за 40:15 на свој сервис, публика у делиријуму! Као да гледају домаћег тенисера. Ма, ни Родик никада није имао онакву подршку! Да ли је то била каписла која је распалила инат у Нолету? Нисам сигуран. Могуће да јесте! После тог поена и такве реакције са трибина, Новак прави бесну гримасу и клима главом према публици! И то у фазону, „навијајте ви само, навијајте!“. Федерер се спрема да сервира за меч, испаљује пројектил у Новакову десну страну…

И тада је бес и „инат“ прорадио! Као да је сав свој бес усмерио на тај поен, Ноле узвраћа нестварном форхенд дијагоналом, лоптица погађа линију. Публика почиње да се радује, мислећи да је аут, међутим убрзо се стишава и остаје да навија само мали део, прослављајући Нолетов поен. Тада Новак прилази публици, диже руке у смислу „ајмо један аплауз за мене, заслужио сам ваљда!“, што публика прихвати аплаузом… После тога сам опазио један мрки  Федереров поглед, док се припремао за другу меч лопту! Као да је помислио: „Тешко ће ово ићи…“. Губи и други меч поен и већ тог тренутка је био поражен! У наредна три гема Ђоковић га је „развалио“ и сет се завршава са 7:5! Меч добијен. Ново финале на репертоару!

Ако се и у финалу заинати, не морамо да бринемо за исход. Ситуација ће да буде слична. Има сјајног противника пред собом! Имаће и публику против себе! Мораће да се избори „сам са собом“ против њих!

Ако, пак, победа изостане, ништа страшно! Што се мене тиче, Ноле је синоћ показао да је људина! Биће још победа и тешко ће га скинути са првог места, у то сам сигуран!

Остаће он још дуго први! Из ИНАТА!

Bob Rock

Лајкујте нашу фан страницу! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.